مقالات روانشناسی

شخصیت شناسی افراد

1

شخصیت شناسی افراد

زمانی که دو نفر برای اولین بار همدیگر را ملاقات می کنند، به دنبال نشانه هایی برای شناخت شخصیت هم می گردند. از حالت دست گرفته تا شیوه جواب دادن به تلفن همراه، همگی راههایی هستند که به کمک آنها می توانید شخصیت طرف مقابل را تا حدودی تشخیص دهید.

روانشناسان و روانکاوان بسیاری از گذشته تاکنون به دنبال شناخت شخصیت انسان بوده و هستند و در این ‌باره نظریه ‌ها و تعریف‌ های متعددی نیز ارائه شده‌ است. شناخت شخصیت انسان ها در واقع همان آشنایی با ویژگی‌ های فردی و پیش‌ بینی رفتار آن ها است. این امر از گذشته هدف اصلی روانشناسی بوده و امروزه نیز در همه جنبه ‌های زندگی فردی و اجتماعی انسان نقشی ضروری و غیرقابل انکار دارد. از این رو یکی از مهم ترین دغدغه های همه ما این است که اطرافیان خود را بهتر بشناسیم؛ اما با روشی اصولی، مثل شخصیت شناسی افراد از روی رفتار. انجام تست های شخصیت شناسی

شخصیت چیست؟

نظریه ‌پردازان متعددی از جمله فروید، یونگ، بندورا و … تعریف‌ های خود را از شخصیت ارائه کرده ‌اند؛ اما اگر بخواهیم یک تعریف جامع و ساده از شخصیت ارائه کنیم، کافی است بگوییم “مجموعه رفتارهای فرد در مقابل رویدادهای مختلف که گاه به یک کلام خلاصه شده و گاه شامل ری اکشن های بدنی نیز می باشد.” سوال این جاست که این رفتارها از کجا نشات می گیرند؟ همه جنبه‌ های شخصیت، رفتار یا افکار خاصی را فعال یا هدایت می ‌کنند و هر فکری که می ‌کنیم یا هرکاری که انجام می‌ دهیم خاص خودمان است و هر فردی بی همتاست.

آنچه شخصیت را می‌سازد، وراثت و محیط است مجموعه ژنتیکی هرفرد خاص اوست بنابراین همانگونه که هرفرد اثر انگشت خاص خود را دارد شخصیت او نیز خاص خودش است. بنابراین اطرافیان ما، ویژگی های ژنتیکی و به طور کلی محیطی که در آن از کودکی رشد کرده ایم، در شکل گیری شخصیت و رفتار ما دخیل هستند.

شخصیت از نظرفروید

نهاد، خود و فراخود: نهاد بخشی است که با غرایز ارتباط دارد و در ارتباط مستقیم با ارضای نیازهای بدن است
نهاد فقط ارضای فوری نیازها را می‌شناسد و کوچکترین تاخیری را تحمل نمی ‌کند بنابراین ساختاری خود خواه، لذت ‌جو، ابتدایی، غیر اخلاقی و ناشکیبا است.
خود یا همان ایگو ارباب: منطقی شخصیت است و طبق اصل واقعیت عمل می‌ کند، خود به دلیل آگاهی از حد و مرز ها ارضای نیاز ها را به تاخیر می‌ اندازد و آن ‌ها را در مسیری جامعه پسند هدایت می‌ کند.
فراخود یا سوپرایگو: عبارت است از عقاید ما درباره درست و نادرست. فراخود دارای دو بخش وجدان و خودآرمانی است و اساس اصل کمال اخلاقی عمل می کند. هدف فراخود جلوگیری از ارضای نیازها (به خصوص نیازهایی که مربوط به غرایز جنسی و پرخاشگری هستند) است.
در این میان ایگو وظیفه دارد تا میان نهاد و فراخود تعادل ایجاد کند تا ساختار شخصیت فرد ازهم نپاشد.

امروزه محققان ابعاد شخصیت را پنج بعد معرفی کرده‌اند که شامل:

  • برون‌ گرایی
  • سازگاری
  • وظیفه‌ شناسی و با وجدان بودن
  • روان رنجوری و تجربه ‌اندوز

بررسی ابعاد شخصیت به ما این امکان را می‌دهد تا مقاط ضعف و قوت خود را بشناسیم این امر باعث می‌شود در زندگی اجتماعی به راحتی شغل مطابق با شخصیت خود را پیدا کنیم و بدانیم کدام افراد برای ارتباط برقرار کردن با ما مناسب‌تر هستند.
برای شناخت 5 بعد شخصیت می توانید در تست نئو شرکت کنید

نحوه شخصیت شناسی افراد از روی رفتار آن ها

رفتار نمود بیرونی شخصیت هر فرد است. به طور واضح راه دستیابی به شخصیت افراد تفکرات و رفتار آن هاست. براساس رفتارهایی که انسان ها از خود بروز می ‌دهند می‌توان شخصیت آن ها را شناخت و ارزیابی کرد. یکی از مطمئن‌ ترین راه های ارزیابی شخصیت آزمون‌ ها هستند. از طریق آزمون‌ ها می‌توان به تیپ‌ های شخصیتی دست یافت؛ این آزمون‌ ها شامل:

آزمون شخصیت MBTI

آزمون کتل

آزمون MMPI

هستند. در نظریه شخصیت یونگ هشت الگوی رفتاری معرفی شد و پس از آن برینگز و مایرز این نظریه را توسعه دادند و در نهایت آزمون MBTI که امروزه در بسیاری از مراکز شغلی و اجتماعی برای شناخت شخصیت استفاده می‌ شود را پدید آوردند. در این تست شخصیت فرد براساس چهار معیار برون گرایی یا درون گرایی، شهودی یا حسی بودن، ادراکی یا قضاوتی بودن و احساسی یا منطقی بودن مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت افراد در 16 تیپ شخصیتی دسته‌ بندی می‌ شوند.

به طور مثال فردی که دوستان زیادی دارد، با افرادی که تازه آشنا شده است رفتار گرمی دارد و شوخ طبع است در دسته افراد برون‌گرا قرار میگیرد و فردی که به طور کلی آرام و کم‌ حرف است و تمایلی به آشنایی با افراد جدید ندارد، در دسته افراد درون گرا قرار می ‌گیرد.

برای همه ما ضروری است شخصیت افراد اطرافمان را در حد کلیت بدانیم چرا که این امر به ما کمک می ‌کند تا آن ها را به کارهایی که علاقه ندارند مجبور نکنیم بنابراین اطرافیان ما نیز از حضور در کنار ما احساس امنیت و آرامش کنند. از سویی این شناخت منجر به داشتن روابط سالم تری می شوند. یعنی درک می کنیم که چه عمل هایی، عکس العمل مثبت و چه عمل هایی عکس العمل منفی دارند. در نتیجه به دنبال مواردی که منجر به عکس العمل های منفی و دلخوری می شود، نخواهیم رفت.

به طور مثال اکثر افراد درون گرا به خجالتی بودن متهم می‌ شوند! در واقع کسانی که درونگرا هستند به هنگام حضور در یک مهمانی، این حس را به دیگران منتقل می کنند وظیفه دیگران است تا آن ها را از لاک خود بیرون آورده و به اصطلاح یخ آن ها را آب کنند. همین امر سبب می شود که یک فرد درون گرا نه تنها از دورهمی لذت ‌نبرد بلکه از دوستان صمیمی و جمع خانواده خود نیز کناره گیری کند.

شخصیت شناسی افراد از روی رفتار چندان سخت نیست. برخی رفتار ها نمایانگر تیپ شخصیتی فرد می‌تواند باشد از نمونه این رفتارها می‌ توان به تماس چشمی، حالت نشستن، وقت‌ شناسی و … اشاره کرد.

دست ‌به‌ سینه نشستن

به‌طورکلی اعتقاد بر این است افرادی که به‌صورت دست‌به‌سینه یا انداختن پاها بر روی هم می‌نشینند به نسبت افرادی که به‌صورت بازتری می‌نشیند سطح اضطراب بالاتری را تجربه می‌کنند. در واقع گره کردن دست‌ها به روی‌هم یا انداختن پاها روی یکدیگر نشانه‌هایی از یک حالت تدافعی هستند.

حرکات نامتعارف

انجام هرگونه حرکتی که به‌صورت متعارف از افراد سر نمی‌زند نشان‌دهنده مشکلاتی در درون فرد است برای مثال جویدن ناخن، تکان دادن پاها یا حرکت دادن دست‌ها نشان‌دهنده اضطراب در فرد می‌باشند.

انتخاب محل نشستن

افرادی که هنگام نشستن صندلی‌هایی را در گوشه یا کنج‌ها انتخاب می‌کنند و سعی می‌کنند چندان در معرض دید افراد قرار نگیرند به‌احتمال‌زیاد افرادی هستند درون‌گرا که تمایلی به برقراری روابط جدید ندارند و بالعکس افرادی که در میان یک مجلس می‌نشینند یا درجایی قرار می‌گیرند که امکان دیدن سایرین و ارتباط برقرار کردن وجود داشته باشد، تمایل به برقراری ارتباط‌های جدید و صحبت کردن با دیگران دارند.

نحوه برخورد فرد با دیگران

هنگامی‌که فرد در تعاملاتش با دیگران به آن‌ها احترام گذاشته و بامحبت رفتار می‌کند می‌توانید نتیجه بگیرید که او به‌طورکلی فردی نوع‌دوست و بامحبت است اما هنگامی‌که احساس می‌کنید او نگاهی از بالا به دیگران داشته یا دائماً در حال تذکر دادن وظیفه و مسئولیت دیگران به آن‌هاست نشان‌دهنده وجود شخصیت‌های وسواسی جبری، خودشیفته یا مغرور می‌باشد.

کاربرد شخصیت شناسی چیست؟

معمولا برای ازدواج، تحصیل، انتخاب شغل، خودشناسی، تصمیم گیری های مهم و… از این تست ها استفاده می‌شود. لازم است بدانید برای دریافت پاسخ مناسب انجام تست کافی نیست و حتما نیاز به تحلیل دارد. بنابراین در کنار تست نیاز به دریافت مشاوره می باشد. بیشترین کاربرد این تست‌ها در جلسات مشاوره قبل از ازدواج است. 

این صفحه را به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران