در سالهای اخیر متخصصان بهداشت تلاش زیادی کردهاند تا راههای کاهش خطر بروز بیماریهای مختلف و حفظ سلامت را به افراد جامعه بیاموزند. به رفتارها و اقداماتی که هدف آن حفظ و ارتقای سلامت است، پیشگیری اولیه مینامند (کاپلان، 1964). توجه به پیشگیری اولیه ایده معقولی است، زیرا واضح است که پرهیز از بیماری و حفظ سلامت از طریق مراقبت کردن از خودمان بیشتر به نفع ماست.
با این حال افراد نادری که با مفهوم پیشگیری اولیه مخالفند، به رفتارهای مضر برای سلامت مانند سیگار کشیدن، سوء استفاده از الکل و دارو، رژیم غذایی نامناسب، ورزش ناکافی و عدم استفاده از کمربند ایمنی دست میزنند. این فهرست تنها نشان دهندهی ظاهر و بخش کوچکی از راههایی است که افراد از طریق آنها سلامت خود را به مخاطره میاندازند. شناخت اهمیت آموزش رفتارهای سلامت، در سالهای اخیر به ایجاد و گسترش رشتههای پزشکی رفتار و روانشناسی سلامت منجر شده است
هدف اصلی روانشناسان سلامت، ترویج اقدامها و برنامههای بهداشتی پیشگیرانه با تاکید بر مسئولیت افراد در به کارگیری دانش و تکنیکهای پزشکی و علوم رفتاری برای حفظ سلامت خود و پیشگیری از بیماری و اختلال از طریق انواع فعالیتهای خودانگیخته و مشترک است (ماتازارو،1980). این تعریف نشان میدهد که هر یک از ما مسئول مراقبت از سلامت خود با استفاده از مهارتهای مقابلهای که اثربخشیشان در تحقیقات اثبات شده است، هستیم.
استفاده از مواد غذایی فیبردار مثل میوهها، سبزیها، دانه کامل غلات و حبوبات، چرا که مصرف فیبرها باعث کاهش چربیهای خون به ویژه کلسترول میشود.
از نانهای تهیه شده از آرد سبوس مانند سنگک و جو استفاده کنید.
به جای سبزیهای فریزری از انواع تازه آنها استفاده کنید.
مصرف سیر به طور روزانه بصورت خام و یا داخل غذا در کاهش کلسترول و بهبود وضعیت خون موثر است.
ذائقه افراد از کودکی شکل میگیرد. علاقه کودک به غذاهای سالم را از این دوران در ذائقه کودک پرروش دهید.
پیشرفت تکنولوژی و ماشینی شدن جوامع، گذشته از آثار مثبت خود، نتایج منفی و قابل توجهی را هم در بردارد؛ مثل ابتلا به بیماریهای مزمن، بیماریهای قلبی و عروقی و خطر مرگ ومیر. بنابراین قراردادن ورزش مناسب و کافی در برنامه زندگی روزمره الزامی میباشد.
فعالیتهایی به عنوان ورزش اثرگذار هستند که در این فعالیتها حرکات گروههای بزرگ و متعدد عضلانی با قدرت و مقاومت کمتر و به صورت حرکات مکرر و گاه ریتمیک انجام شود.
از جمله این ورزشها میتوان به دویدن، پیادهروی، دوچرخهسواری و شنا کردن اشاره نمود.
انجام فعالیتهای فیزیکی به صورت روزانه مطلوبترین حالت است. حداقل باید سه روز در هفته ورزش کرد و انجام ورزش به مدت کمتر از سه روز اثرات کمی دارد.
حداقل زمان هر نوبت ورزش نیم ساعت است که میتوان آن را به نوبتهای کوتاهتر هم (حداقل 15 دقیقه) تقسیم نمود.
هوای معتدل بهترین شرایط برای انجام ورزش است. از ورزش در هوای خیلی گرم و خیلی سرد پرهیز نمایید. ورزش کردن باید حداقل 2 ساعت بعد از صرف غذا انجام شود.
شدت فعالیت ورزشی باید در حدی باشد که توسط خود فرد انجام دهنده در حد متوسط توصیف شود و حداکثر سرعت ضربان مورد انتظار قلب در هر دقیقه 220 منهای سن او باشد.
استفاده نکردن از کمربند ایمنی و دیگر شرایط ایمنی در جاده مانند صندلیهای ویژه کودک و ... در خودرو از علل مهم مرگ و میر و آسیبهای ناشی از حوادث جادهای هستند.
در سرعت بالا و غیرمجاز احتمال وقوع تصادف بیشتر میشود، سرعت غیرمجاز یعنی فراتر رفتن از محدوده سرعتی که توسط کارشناسان راهنمایی و رانندگی مشخص شده است. توجه داشته باشید با رعایت سرعت مجاز هنگام رانندگی میتوان از بروز تصادفات پیشگیری نمود.
خستگی راننده عامل بسیار مهمی است که باعث افزایش میزان تصادفات و همچنین افزایش شدت آنها میشود.
افرادی که در طول شبانهروز سه ساعت و یا کمتر خوابیده باشند، میزان خطر تصادفات بالاتری خواهند داشت.
رعایت فاصله مناسب با خودروی عقب (فاصلهای برابر طول 4 خودرو در سرعت 60 کیلومتر در ساعت) و خودروی جلویی (حداقل فاصله برای عکسالعمل به موقع، به اندازه 3 ثانیه از خودروی جلویی پس از ایست کامل میباشد) در کاهش تصادفات جادهای مهم میباشد.
دیدن و دیده شدن، بنیادیترین عامل در ایمن بودن راه ها است. قسمت اعظم تصادفات عابران پیاده و دوچرخهسواران، در هوای گرگ و میش به هنگام فجر یا در شب احتمالاً بر اثر دید ناکافی رخ میدهد.
باید توجه داشت که جاده متعلق به همه رانندگان با رفتارهای متفاوت میباشد. از گرفتن حالت تهاجمی و رقابت در رانندگی باید جداً پرهیز نمود و باید پیوسته به علائم راهنمایی و رانندگی توجه نمود.
استعمال دخانیات به عنوان یکی از عوامل تشدیدکنده بیماریهای قلبی و عروقی و ایجاد انواع سرطان مطرح میباشد. دود سیگار بیش از 4000 نوع ترکیب شیمیایی دارد که حداقل 43% از ترکیبات موجود در سیگار سرطانزا است. ماده اعتیاد آور سیگار، نیکوتین است که ضربان قلب و فشارخون را تحت تآثیر قرار میدهد. همچنین دود سیگار حاوی منواکسید کربن است که میزان اکسیژن دریافتی بافتها را کاهش میدهد.
مصرف سیگار نوعی اعتیاد است. اعتیاد به سیگار خود زمینه ساز بروز اعتیاد به مواد مخدر، الکل، فقر و بزهکاری بخصوص در افراد جوان میباشد.
در ایران سالانه 1000 میلیارد تومان صرف خرید سیگار و 2000 تا 3000 میلیارد تومان (2 تا 3 برابر هزینه مصرف) نیز صرف درمان بیماریهای ناشی از مصرف دخانیات میگردد.
یک سوم آتشسوزیهای شهر تهران به علت ته سیگار نیمه روشن بوده است
عوارضی مانند: سرطان ریه، بیماریهای انسدادی روده، بیماریهای قلبی، اختلالات عروقی، چین و چروک پوست، مشکلات گوارشی، اختلالات چشایی، پوکی استخوان، سقط جنین، تولد نوزاد کم وزن /p>
سلامتی، حفظ و ارتقای آن لازمۀ شکوفایی عمر و بهرهگیری شایسته از زندگی است. سلامتی زیربنای رشد یک جامعه است، بنابراین شناسایی عوامل تاثیرگذار بر سلامت بسیار ضروری و مهم میباشد.
در حال حاضر چهره بیماریها در جهان، از جمله کشور ما تغییر کرده و با ریشهکنی، حذف، کنترل و کاهش موارد ابتلا به بیماریهای واگیر، شاهد رخنمایی بیماریهای غیرواگیر (بیماریهای قلبی و عروقی، سرطانها و ...) هستیم که ناشی از عوامل محیطی است و غلبه بر آنها از یک طرف در گرو تغییر سبک زندگی و اصلاح رفتار و نگرش مردم بوده و از سوی دیگر توفیق در این عرصه منوط به همراهی کلیه نهادها و سازمانها در حفظ و ارتقای سلامت است.
هر شب حداقل 7 تا 9 ساعت بخوابید. داشتن 7 تا 9 ساعت خواب در شب برای حفظ یک سبک زندگی سالم بسیار مهم است. خواب خوب شبانه توانایی شما را در یادگیری، تصمیم گیری خوب و کنار آمدن با تغییرات بهبود می بخشد. کمبود خواب با افسردگی، بیماری قلبی و چاقی نیز مرتبط است. هر کس به مقدار متفاوتی از خواب نیاز دارد.
برای داشتن احساس آرامش بیشتر، از امروز برنامه مدیتیشن را شروع کنید. مدیتیشن به شما کمک می کند تا با خودتان و دنیای اطراف تان، ارتباط بهتر و بیشتری برقرار کنید. این، یک راه عالی برای کاهش استرس است. مدیتیشن به شما کمک می کند تا استرس را کاهش دهید و افکار خود را بهتر بشناسید.
برای شروع، 7 تا 10 دقیقه، هر روز صبح، روی تنفس خود تمرکز کنید. اگر فردی مذهبی هستید، دعا کردن، مدیتیشن یا خواندن متون مرتبط با اعتقادات تان نیز ممکن است به شما کمک کند آرامش بیشتری به دست آورید. حتی اگر از باورهای معنوی خاصی پیروی نمی کنید، ممکن است خواندن کتب مختلف، به شما کمک کند تا آرام تر شوید.
یک برنامه خنده دار تماشا کنید تا به شما کمک کند که آرام شوید. خندیدن، نه تنها سرگرم کننده است، بلکه فواید فراوانی برای سلامتی به همراه دارد! برای از بین بردن استرس، تقویت خلق و خو و تقویت سیستم ایمنی بدن، فیلم یا برنامه تلویزیونی خنده دار مورد علاقه خود را تماشا کنید.
زمانی را به معاشرت اختصاص دهید تا شاد شوید. گذراندن زمان با عزیزان، منجر به افزایش شادی می شود. حتی اگر در محل کار خود مشغول هستید، فقط 30 دقیقه در روز را برای صرف غذا یا صحبت تلفنی با کسی که به او اهمیت می دهید، اختصاص دهید. با این کار، حس بهتری خواهید داشت.