رابطه ضعیف در ارتباط عاطفی زن و شوهر به سردی روابطی که یک زوج می توانند با هم داشته باشند منجر می شود، مانند رابطه روحی، جسمی، عاطفی و حتی کلامی، وجود این مشکل در یک رابطه باعث بی مهری و کم شدن محبت در خانواده و در نتیجه طلاق عاطفی می شود.
زوج ها در بیگانگی کلمات و احساس یکدیگر گم شده اند و فقط برای هم حکم یک مصاحب که به او عادت کرده اند را دارند این افراد از لحاظ روحی و جسمی از یکدیگر فاصله می گیرند و مرزهایی را برای همدیگر مشخص کرده اند و هر کدام در خلوت و افکار خود دیگری را متهم می کنند و دنبال مقصر هستند، درک نکردن صحیح رفتار و گفتار یکدیگر، نداشتن شناخت کافی از روحیات طرف مقابل و عاقبت بی علاقگی و سردی نسبت به شریک زندگی خود، دست به دست هم می دهد تا یک طلاق عاطفی را در زندگی زوج ها به وجود بیاورد.
طلاق عاطفی دلایل مختلفی دارد که تعدادی از مهمترین های آن در زیر اشاره شده
ناهماهنگی همسران باهم: از مهمترین عوامل طلاق عاطفی، ناهماهنگ بودن همسران است که دلایل مختلفی دارد. ناهماهنگی همسران گاه به قبل از ازدواج و انتخاب نادرست شریک زندگی مربوط و گاهی نیز به زمان پس از ازدواج و رابطه ی نادرست همسران باز می گردد.
انتخاب نامناسب: چنانچه بین زوجین تناسبی نباشد ایشان دچار مشکل خواهند شد و چون مشکلات را حل نمی کنند منجر به طلاق عاطفی می شود.
تفاوت های شدید فرهنگی: یکی از مهمترین مولفه ها در انتخاب درست همسر تفاهم فرهنگی است. نداشتن تفاهم فرهنگی منجر به اختلاف و طلاق عاطفی می شود. یکی دیگر از دلایل مهم طلاق عاطفی، اختلافات فرهنگی زوجین است. نوعی تفاوت ارزشی، که سبب تفاوت دو نفر می شود. اختلاف طبقاتی و فرهنگ و محیط متفاوتی که زن و مرد در آن رشد کرده اند. مثل شهری و روستایی بودن، معمولا تفاوت های فکری و معرفتی را رقم می زنند. چرا که فرهنگ نقش تعیین کننده ای در شکل گیری شخصیت افراد دارد. محیط رشد و تربیت، اعتقادات مذهبی، سنت ها، کودکی فرد، خانواده همه و همه تفاوت هایی را نشان می دهند که ممکن است سبب بروز طلاق خاموش شود.
ناهماهنگی در نحوه خرج کردن و هزینه های اقتصادی: امروزه مسائل اقتصادی یکی از عوامل مهم مشاجرات خانوادگی و پیدایش طلاق است. اگرچه انتظارات درست و به جا در امور مالی و برآورده نشدن آن ها، از دلایل سرد شدن روابط زوجین و طلاق عاطفی، اما در بسیاری مواقع، خواسته های بی جا و توقعات بیش از توان همسر، نقش بسیار مهمی در بروز طلاق عاطفی و کاستن شعله های عشق در زندگی دارد.
ناهماهنگی در امور جنسی: مسایل جنسی خیلی اهمیت دارد و ناهماهنگی در این مساله منجر به طلاق عاطفی و جدایی زوجین می شود.
ازدواج تحمیلی: ازدواج اجباری یکی از دلایل سردی زوجین نسبت به هم است. افرادی که بدون علاقه باهم ازدواج می کنند نمی توانند باهم سازگاری داشته باشند و بدون علاقه وجود رابطه موفق و احساس سعادت میان ایشان بعید است.
ناهماهنگی بعد از ازدواج: گاهی دو نفر با علاقه و تناسب باهم ازدواج می کنند منتها پس از مدتی یکی از ایشان در زندگی پیشرفتهایی می کند و دو نفر نسبت به هم بی تناسب می شوند. در اینجا اگر طرف مقابل خود را به همسرش نرساند و در پر کردن این فاصله نکوشد همین امر ممکن است منجر به طلاق عاطفی شود.
یکی از نکات مهم که مانع از بروز طلاق عاطفی زوج ها می شوند شناخت و برطرف کردن نیازهای عاطفی یکدیگر می باشد.
بنابراین با مشاهده این تفاوت در نیازهای زوجین، به وجود آمدن مشکل و ناسازگاری دور از ذهن نمی باشد.
شاید مردی که به همسرش علاقه بسیار دارد، فکر می کند که نیازهای او را برآورده می سازد درحالیکه او تصور می کند نیاز یک زن مانند نیاز خود است بنابراین مشکل از همین نقطه آغاز می شود. البته این نکته در مورد زنان نیز صدق می کند.
فراهم کردن زمینه مناسب فرهنگی، آموزش مهارت ها در مدرسه و در رسانه ها، آموزش مهارت ها زیر نظر مشاور و روانشناس نقش بسیار زیادی در کاهش طلاق عاطفی دارد. زیرا طلاق عاطفی منجر به کاهش میزان اعتماد افراد به یکدیگر و افزایش سوء تفاهمات می شود، همچنین اشتباهات افراد خانواده زیاد می شود و به علت نبود تکیه گاهی مطمئن در زندگی، احساس یاس و سرخوردگی می کنند که انواع بیماری های روانی و روحی را در پی خواهد داشت.