افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال معمولاً در اویل نوجوانی یا اویل بزرگسالی است و افراد مبتلا به این اختلال معمولاً برای درمان مسائلی مانند افسردگی، اضطراب و یا دیگر مشکلات خلقی اقدام میکنند نه درمان رفتارهای خاص اختلال اسکیزوتایپال.
آنها معمولاً خرافاتی هستند، عقاید عجیبی راجع به وقایع و دل مشغولیهای متفاوت با خردهفرهنگ خود دارند، اشتباه وقایع را تفسیر میکنند و حتی معنای شخصی به اتفاقات میدهند.
یا ممکن است از احساسات خود باخبر نباشد، رفتار و گفتاری غیرعادی دارند، معمولاً روابط ضعیفی با دیگران دارند و به غیر افراد خانواده دوست نزدیکی با کسی ندارند. باور دارند دارای نیرویی جادویی و ماورایی هستند، بهعنوانمثال خود را دارای حس ششم قدرت کنترل ذهن و … میدانند و تصور میکنند دیگران قدرت و ارادهای در برابر خواسته آنها ندارند.
علت ابتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال: علت شناخته شده برای اختلال شخصیت اسکیزوتایپی وجود ندارد. به نظر می رسد که یک جزء ژنتیکی قوی وجود دارد.افراد دارای بستگان بیولوژیکی درجه یک مبتلا به اسکیزوفرنی به احتمال زیاد به یک اختلال شخصیت اسکیزوتایپی مبتلا هستند.
نشانه اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
عوارض و پیامدهای STPD
درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
روان درمانی به شخصیت اسکیزوتایپال کمک میکند تا در تعاملات اجتماعی مناسبتر عمل کرده و یک سیستم پشتیبانی اجتماعی داشته باشد. اضطرابهای افراطی شخصیت اسکیزوتایپال از اجتماع، مشکلاتی را برای او ایجاد میکند. شخصیت اسکیزوتایپال به دلیل تفکر جادویی و توهماتی که دارد، کاملا احساس جدایی از دیگران دارد؛ پس نمیتوانند با محیط تطبیق پیدا کند. بنابراین آموزش مهارتهای اجتماعی باید برای آنها در اولویت باشد.
برای شروع، درمان فردی روش مناسبی است، اما احتمالا در ادامه روند درمان، گروه درمانی سرعت بهبودی را بیشتر میکند. البته به دلیل شیوع کم اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، در جوامع کوچک امکان گروه درمانی وجود ندارد.
درمان شناختی رفتاری (CBT)
این درمان به افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال کمک میکند که بتوانند با درک افکار و رفتار خود و تاثیر آن بر روی دیگران، به موقعیتهای بهتر اجتماعی دست یافته و اضطراب و استرس کمتری را تجربه کنند. این نتیجه، با آموزش مهارتهای اجتماعی لازم، اصلاح باورها و رفتارهای غلط مربوط به جامعه و دنیا و جایگزینی آن با افکار درست اتفاق میافتد.
خانواده درمانی
درگیر شدن اعضای خانواده، به دلیل نقش آنها در شکل گیری شخصیت فرد، میتواند در تغییر آن نیز مفید باشد. خانواده درمانی، میتواند به بهبود روابط و فاصلههای احساسی که احتمالا در خانواده وجود دارد کمک کرده و باعث کاهش درگیریها و افزایش اعتماد شود. اعضای خانواده رفتارهای صحیح را در برخورد با شخصیت اسکیزوتایپال فرامی گیرند.
درمان حمایتی
درمان حمایتی، در کنار درمان اصلی، با تشویق و تقویت مهارتهای انطباقی اتفاق میافتد. به طوری که هر قدم مثبت فرد به سمت هدف اصلی یعنی بهبودی، باید تشویق، تقویت و تثبیت شود، تا شخصیت اسکیزوتایپال قدم قدم به سلامت نزدیکتر شود. به طور کلی، حمایت شدن و طرد نشدن، بسیار برای شخصیت اسکیزوتایپال مهم است. اگر برای حمایت به فکر ازدواج با شخصیت اسکیزوتایپال هستید، بهتر است شما نیز در فرایند درمان شخصیت اسکیزوتایپال قرار بگیرید.