مقالات روانشناسی

خشم و عصبانیت

1

خشم و عصبانیت

خشم چیست؟

کنترل خشم همیشه مسئله ای حساس بوده است که بسیاری از انسان ها در طول زندگی قادر به انجام آن نیستند. اما باید بگوییم خشم و عصبانیت را به راحتی و با ساده ترین تکنیک ها می توان کنترل نمود. می تواند با انجام چند کار ساده، خشم را از خود دور کرده و به آرامش رسید. 

اکثر ما انسان ها با فشار روانی در زندگی روزمره خود رو به رو هستیم ، گاهی اوقات عصبانیت ، پاسخی به فشار های روانی جامعه ای است که به سرعت در حال تغییر می باشد .احساس ناتوانی ، نگرانی و عجز در براب این فشار های روانی مشاهده می شود و عصبانیت ، اعتراضی علیه شرایط می تواند باشد .

انسان موجودی است که به طور طبیعی از هر آنچه برای او درد و رنج و آسیب به همراه بیاورد، ناراحت و آزرده می شود.

این ناراحتی یا آزردگی در بسیاری مواقع به صورت خشم بروز می کند؛ در واقع خشم حالتی احساسی و هیجانی است که در زمان هایی که ما احساس خطر یا ناراحتی می کنیم بر ما مستولی می شود.

عصبانیت چیست؟

تفاوت اصلی عصبانیت با خشم در آن است که عصبانیت رفتار، گفتار و اعمال ما را هم در بر می گیرد.

عصبانیت می توانند با فریاد زدن، فحاشی یا حتی تصمیم به ضرب و جرح فرد مقابل همراه شود.

تفاوت خشم و عصبانیت

همانطور که گفته شد خشم حالتی طبیعی در انسان است و خشمگین شدن انسان به خودی خود موضوعی طبیعی است؛ ولی ما باید با افزایش مهارت های کنترل خشم، اجازه ندهیم که خشم مان تبدیل به عصبانیت شود.

آیا عصیانیت بهترین پاسخ است؟

طبق نظر دکتر روانشناس ، عصبانیت روابط خانوادگی و شغلی و ... را به خطر می اندازد و این پاسخ در موقعیت های مختلف ، خشونت و وقاحت را رواج می دهد و همچنین موجب افزایش فاصله بین افراد می شود و این در حالی است که انسان ها نیاز به احساس نزدیکی و امنیت دارند اگر بخواهیم در مدیریت و کم کردن تاثیرات منفی عصبانیت بر زندگی خود درست عمل کنیم ابتدا باید تعریفی از عصبانیت را بیان کنیم.

اکثر ما انسان ها با فشار روانی در زندگی روزمره خود رو به رو هستیم ، گاهی اوقات عصبانیت ، پاسخی به فشار های روانی جامعه ای است که به سرعت در حال تغییر می باشد .احساس ناتوانی ، نگرانی و عجز در براب این فشار های روانی مشاهده می شود و عصبانیت ، اعتراضی علیه شرایط می تواند باشد .

 

کنترل خشم و عصبانیت

کنترل عصبانیت، فرایند یادگیری به رسمیت شناختن نشانه هایی که شما در حال عصبانیت اقدام به آنها می کنید و آرام می گیرید می باشد. کنترل و مدیریت عصبانیت،سعی می کند که شما را از حال و احساس عصبانیت بیرون آورد و یا شما را به ادامه دادن عصبانیت تشویق نمی کند.عصبانیت یک احساس متقابل، نرمال و سالم است.

کنترل عصبانیت،یادگیری این است که چگونه باید با آن مقابله کرد. همه ی ما در طول عمرمان موج عصبانیت را در درجات مختلف تجربه کرده ایم. شاید هنگامی که شخصی در ترافیک به نحوی موجب ایجاد عصبانیت می شود، یکی از اعضای خانواده با یک مشکل کوچک مشکل بزرگتری همچون جر و بحث و درگیری لفظی ایجاد کند و یا یکی از همکارانتان که به آنها دست دوستی در همکاری داده اید، به شما خیانت کنند، دچار عصبانیت های غیرقابل کنترل می شویم.

در موارد گفته شده حتما شما به درگیری و یا کارهای خطرناک وسوسه می شوید که در انتها شما از یک مشکل کوچک یک کوه بزرگی می سازید که برای رهایی از آن باید تقاص آن را بدهید. برای اینکه در این حالات قرار نگیرید و جان خود و دیگران را به خطر نیاندازید 5 موردی که ما در ادامه برای کنترل و مدیریت عصبانیت ذکر می کنیم را انجام دهید.

بشمارید

تا 10 بشمارید. اگر به‌شدت عصبانی هستید، شمارش را از 100 شروع کنید. در این مدت، نرخ ضربان قلب آهسته شده و خشم‌تان به احتمال زیاد فروکش خواهد کرد.

نفس عمیق بکشید

هنگام عصبانیت، نفس‌‌تان به شماره می‌افتد و هر چه خشم‌تان بیشتر شود، سرعت نفس کشیدن‌تان هم بیشتر می‌شود. این وضعیت را با تنفس آهسته و عمیق کنترل کنید. برای تنفس عمیق، هوا را از بینی وارد بدن کنید و و از دهان بیرون بفرستید. این دم و بازدم را به‌آرامی و در مدت چند ثانیه انجام دهید.

ببخشید و یا فراموش کنید

بخشش بزرگترین پادزهر برای رفع عصبانیت می باشد. اگر شما به عصبانیت اجازه بدهید که در شما نفوذ کند و به دیگر فکرهای منفی فکر کنید، در نهایت چیزی جز تلخی، خشم و بدبینی نصیبتان نخواهد شد.

تقویت مهارت گوش دادن

تقویت مهارت گوش دادن به نظر شما شاید یک راه حل بی رفت به نظر برسد اما اینگونه نیست، اگر باور نمی کنید

وقتی که ما شنونده ایم، فورا ارتباطمان را با شخصی که در حال حرف زدن با ما است را برقرار می کنیم. نشان دادن اینکه شما به حرف های طرف مقابلتان صادقانه گوش می دهید می تواند موجب 3 چیز شود:

  • نشان می دهد که شما مراقب هستید
  • نشان دهنده احترام به فکر و احساسات دیگران می باشد
  • باعث تقویت احساس همدلی می باشد.

آرام بودن را تمرین کنید

طبق گزارشات انجمن روانشناسان آمریکا،تکنیک هایی مانند نفس عمیق و تصاویر و صداهای آرام بخش، می توانند باعث آرام شدن شما شوند و اجازه عصبانیت و خشونت را به شما نمی دهند. همچنین این انجمن شیوه های خاصی را که به آرام شدن شما کمک می کنند را ارائه داد.

نفس عمیق از قفسه سینه

استفاده از کلماتی همچون آسان بگیر، راحت باش و من در کنترل آرامش هستم می توانند به آرام شدن شما کمک کنند.
استفاده از تصاویری که با تجسم آنها آرامش جذب بدنتان شود
گرایش به ورزش هایی مثل یوگا، تای چی و مدیتیشن

قدم بزنید

ورزش می‌تواند اعصاب را آرام کند و از خشم بکاهد. بنابراین هر زمان که عصبانی شدید، به پیاده روی بروید یا دوچرخه سواری کنید یا چند ضربه به توپ بزنید. این تخلیه انرژی، برای ذهن و بدن‌تان مفید است.

ماهیچه‌هایتان را در حالت آرامش قرار دهید

در آرام‌سازی عضلانی باید ماهیچه‌های مختلف بدن‌تان را ابتدا کمی سفت و سپس آزاد کنید. هنگام سفت و آزاد کردن عضلات، نفس عمیق و آهسته هم بکشید.

نوعی «مانترا» با خود تکرار کنید

در برخی از آیین‌ها مانند هندو و زرتشت، به مجموعه‌ای از کلمات و آواهایی که با آهنگ خاصی به دفعات تکرار می‌شوند، مانترا می‌گویند. از مانترا در مدیتیشن استفاده می‌شود.

بنابراین برای خود کلمه یا عبارتی در نظر بگیرید که تکرار آن در مواقع عصبانیت شما را آرام و افکارتان را متمرکز کند. هر وقت ناراحت هستید، آن کلمه یا عبارت را بارها تکرار کنید. عبارت‌های «آرام باش»، «سخت نگیر» و «حالت خوب می‌شه»، نمونه‌های خوبی از این مانتراها هستند.

سکوت کنید

وقتی از عصبانیت حرارت‌ بدن‌تان بالا می‌رود، ممکن است وسوسه شوید و اجازه دهید حرف‌هایی پر از خشم بزنید. این حرف‌ها معمولا بیشتر از اینکه تاثیرگذار باشند، صدمه می‌زنند. در این‌گونه مواقع مانند زمانی که کودک بودید، وانمود کنید لب‌هایتان با چسب به هم چسبیده‌اند و نمی‌توانید حرف بزنید.

بازسازی شناخت ها و عادت های قبلی

افرادی که همیشه خشمگین می باشند و از شدت عصبانیت زیادی برخوردارند همیشه در حال قسم خوردن، ناسزا گفتن و... می باشند. همین کارها به خودی خود مشکل به حساب می آیند و آشکار است که در هنگام عصبانیت از خشونت های بیش از حد استفاده می کنند. بازسازی شناخت ها و عادت هایمان چیزی بیشتر از تغییر راهی که ما در آن قرار داریم نمی باشد. سعی کنید راه خودتان را تغییر دهید و منطقی ترین را برگزینید.

در آخر اگر شما شخصی را که باعث عصبانیت شما شده اند را ببخشید، معلوم می شود که از این مقاله درسی را که باید یاد می گرفته اید را یاد گرفته اید. بخشیدن دیگران باعث آرام شدن شما می شود و به این نتیجه می رسید که با بخشیدن کار خوبی انجام داده اید،به جای اینکه با شدت عصبانیت با طرف مقابلتان به جروبحث و یا حتی خشونت های فیزیکی بپردازید که در آخر فایده ای جز پشیمانی برای شما به بار نمی آورند و همیشه به این فکر خواهید کرد که ای کاش در موقع عصبانیتتان، آرام می گرفتید و با نهایت آرامش با وی رفتار می کردید.

 

این صفحه را به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران