اختلال سلوک را به بیانی ساده اینگونه میشود تعریف کرد، اختلالی که در آن کودک یا نوجوان با رفتار خود حقوق دیگران و هنجارهای اجتماعی را زیر پا میگذارد و توجهی به آن ندارد. این اختلال در میان پسران شایعتر است و در هر موقعیت و شرایط مانند خانه، مدرسه، میان گروهای همسالان و جامعه دیده میشود.
اختلال سلوک در دسته اختلالات رفتاری کودکان و نوجوانان قرار میگیرد. این اختلال شامل مجموعهای از رفتارهای مستمر و مکرر است که هنجارهای اجتماعی یا حقوق دیگران را نقض میکند. این افراد ممکن است در تنظیم هیجانات قوی و خشمگینانه خود مشکل داشته باشند و یا از بعضی هیجانات مانند همدلی یا عذاب وجدان و احساس گناه برخوردار نباشند.
برای کسب منافع خود از دیگران بیگاری میکشند. سطح اضطراب این افراد کم است و به همین دلیل فعالیتهایی را ترجیح میدهد که هیجان انگیز و حتی خطرناک باشند.
نشانهها و علائم اختلال سلوک (DC)
رفتارهایی که افراد مبتلا به اختلال سلوک انجام میدهند، به چهار گروه تقسیم میشود:
پرخاشگری
کودکان و نوجوانان مبتلا رفتارهای پرخاشگرانه انجام میدهند و به دیگران آسیب میرسانند. پرخاشگری افراد معمولا به صورت رفتارهای زیر بروز پیدا میکند:
خرابکاری و تخریب اموال
رفتارهایی که به تخریب و آسیب املاک خصوصی منجر میشود. برای مثال کودک یا نوجوان مبتلا عمدا و به قصد وارد کردن صدمات جدی، جایی یا چیزی را آتش میزند؛ ممکن است دست به تخریب اموال دیگران بزند.
دروغگویی و دزدی از نشانههای اختلال سلوک
به شیادی و دروغگویی میپردازد. ممکن است رفتارهای زیر را از خود بروز دهد:
قانون شکنی
اهمیتی به قوانین نمیدهد و به قانون شکنی و نقض قوانین میپردازد؛
افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به اختلال سلوک قرار دارند
این اختلال در پسرها بیش از دختران رواج دارد و احتمال ابتلا به آن در نوجوانی بیش از کودکی است. نشانههای این اختلال معمولا از کودکی در فرد آغاز میشود و شروع این نشانهها بعد از سن 16 سالگی بسیار نادر است.
اختلال سلوک در کودکی، میتواند تحت شرایط خانوادگی نامناسب، احتمال ابتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی در بزرگسالی را پیش بینی کند.
دلایل بروز اختلال سلوک
دلیل اصلی ابتلا به این اختلال دقیقا مشخص نشده است. اما ترکیبی از عوامل مختلف در بوجود آمدن این اختلال نقش دارند از جمله عوامل ژنتیکی، محیطی، بیولوژیکی،روانشناسی و اجتماعی نقش عمدهای در به وجود آمدن این اختلال دارند.
درمان اختلال سلوک
درمان اختلال سلوک به عوامل زیادی از جمله، سن کودک، شدت علائم و همچنین مشارکت کودک برای انجام روشهای درمانی بستگی دارد. درمان معمولاً ترکیبی از رواندرمانی و دارودرمانی است.
روشهای مختلف مشاوره مانند درمان شناختی-رفتاری با هدف تغییر شکل تفکر و رفتار کودک برای بهبود مهارتهای حل مسئله، مدیریت خشم، مهارتهای استدلال اخلاقی انجام میشود.
خانواده درمانی و روشهای آموزش مدیریت والدین نیز میتواند مفید باشد. در این روش والدین میآموزند که چگونه رفتارهای مثبت را افزایش دهند، تکنیکهای انضباطی اصلاحی (مانند محروم کردن) را جـایگزین شیوههای خشن کنند و از روشهای حل مساله بهره ببرند.
داروی مشخصی بهطور رسمی برای درمان اختلال سلوک معرفی نشده است، دارودرمانی اغلب برای کاهش علائم اختلالات همراه با سلوک مانند اختلال افسردگی و یا بیشفعالی بکار میرود.
چگونه با این کودکان رفتار کنیم؟
مراجعه به متخصص سلامت روان برای گرفتن راهنمایی و مشاوره در زمینه نحوه برخورد و رفتار صحیح با این کودکان ضروری است.
در صورت شدت گرفتن علائم در طی زمان، والدین برای دریافت آموزش اضافی و مهارتآموزی در جهت اصلاح رفتار و شروع درمان دارویی بهتر است به روانپزشک در تهران یا سایر شهرها در زمینه کودک و نوجوان مراجعه کنند. رفتار مقتدرانه والدین همراه با تشویق و تقویت منفی (حذف محرک مطلوب) از جمله شیوههای رفتاردرمانی است که در حالت خفیف این اختلال میتواند به تدریج اثرگذار باشد.
در صورتی که موارد خفیف این مشکل را در کودکان خود دیدید، می توانید به روانشناس کودک در تهران و سایر شهرها نیز مراجعه کنید.
در این شرایط والدینی که اغلب از تنبیه فیزیکی استفاده کرده و سطح پایینی از عطوفت و گرمی را نشان میدهند و برای کنترل بیشتر، قوانین غیرقابل توضیح و غیرقابل استدلال را برای فرزندانشان به کار میگیرند، باعث شدت گرفتن مشکلات فردی و اجتماعی بیشتری در فرزند خود میشوند