مراقب ازدواج با فرد خودشیفته باشید. در بسیاری مواقع فرد خودشیفته در برخوردهای اول، یا در دوران آشنایی بسیار جذاب و متشخص به نظر میرسد و شما با همین ویترین اولیه زیبا خود را فریب خواهید داد.
شناخت علائم فرد خودشیفته یکی از پیش نیازهای تنظیم ارتباطات بین فردی است. خصوصا در مورد ازدواج، تشخیص خودشیفتگی بسیار کمک کننده خواهد بود. ممکن است در بسیاری مواقع فرد خودشیفته در برخوردهای اول، یا در دوران آشنایی بسیار جذاب و متشخص به نظر برسد ولی پس از ازدواج و نمایان شدن عمق رفتارهایش، بعنوان همسر رابطه سخت و غیرهمدلانهای را تجربه خواهید کرد. در ادامه مهمترین ویژگیهای فرد با اختلال شخصیت خودشیفته را مرور خواهیم کرد :
خود را استثنایی و منحصر بفرد میداند حتی روز تولد و نامش یا شهرش را بهترین میداند و منتظر هست دیگران نیز او را استثنایی بدانند.
فکر میکند همیشه حق با آنهاست حتی اگر درباره رنگ و طعمی نظر بدهد، دیگران باید بپذیرند، و خیلی وقتها از مورد سوال قرار گرفتن ناراحت میشود.
همیشه از دیگران استفاده و سوءاستفاده میکند و برای خودش این حق را قائل است که میتواند دیگران را مورد استفاده قرار دهد.
اصولا توانایی همدردی همدلی یا درک دیگران را ندارد و خود را رها نمیکند تا به احساس دیگران بپردازد ولی در عین حال نیز انتظار دارد دیگران او را بفهمند و تاییدش کنند.
معمولا به راحتی خشمگین میشود و دست به تهدید یا تحقیر میزند و زیاد حرفهای تند تخریب کننده میزند.
نیاز شدید به توجه دارد و البته توجه برایش کافی نیست بلکه انتظار اطاعت و احترام دارد.
ظاهرا محکم بنظر میآید ولی بسیار شکننده و حساس است و یک اتفاق یا اشتباه مانند اینکه کراواتش را اشتباه زده یا حرفش غلط بوده و دیگران به آن اذعان کنند، در هم میریزد و نسبت به طرف مقابل خشم پیدا میکند.
تحمل نقد را ندارد و در مقابل آن واکنشهای تند نشان میدهد. علاقه عجیبی به ستایش و پرستش شدن دارد. تملق و چاپلوسی را حتی اگر زشت باشد، دوست دارد و این را نشانه دانایی چاپلوسها میداند که او را شناختهاند.
پر از غرور و تکبر است و این حس جنس سرافرازی و افتخار ندارد. اگر سنش بالا باشد آن را مایه افتخار میداند اگر جوان باشد جوانی را، اگر روستایی باشد روستا را، اگر شهری باشد شهر را و اگر قومیت خاصی داشته باشد، آن قومیت را مایه افتخار میداند.
پر از توقع هست و زیاد انتظار دارد، میخواهد اولین نفر باشد که مورد توجه قرار میگیرد و بعنوان مثال اولین فردی باشد که مورد دعوت قرار گیرد. انتظار دارد همه قدرش را بدانند و قدردان باشند. در نقش والد، انتظار تشکر و قدردانی و احترام مداوم از فرزندان دارد. حتی وقتی وارد مغازه هم میشود انتظار دارد صاحب مغازه به او احترام بگذارد. قوانین را آن گونه که خود تفسیر میکند قبول دارد.
دیگران را بعنوان شی و کالا میبیند و نردبان میپندارد و وسیله ای برای خودش، فکر میکند با ازدواجش چتر لطف و مهربانی به طرفش اعطا کرده است.
در کارها اصرار میکند و شما را وادار به کاری میکند حتی اگر مایل به انجام آن کار نباشید و این عمل و به بازی گرفتن دیگران را یکی از تواناییهای خود میبیند.
درباره خود نظر واقع بینانه ندارد و ابدا خود را آنگونه که هست نمیبیند، حتی انتظار دارد چهرهاش نیز بهتر از چهره واقعیاش باشد، همیشه قبول نمیکند ازش عکس بگیرید، چون معمولا آماده نشده است.
برای همه چیز توضیح و توجیه دارد و آنقدر توجیه میکند که حتی رفتار بد خود را نیز خوب جلوه دهد.
در روابط عاطفی دیگران را آزار میدهد و در رابطه جنسی حالت دگر آزاری بیشتری دارد و دیگران احساس خوبی ندارند. زمینه ای برای فرافکنی حالات خود دارد یعنی هرچه درون خودش احساس میکند را به دنیا تعمیم میدهد مثلا اگر از چیزی لذت میبرد دیگران نیز لذت میبرند یا باید لذت ببرند.
افرادی تنها هستند در حالیکه ادعای استقلال میکنند ولی در واقعیت استقلال نیست بلکه جدایی از دیگران است چون استقلال در کنار دیگران معنی میدهد.
تلاش میکنند تا جذابو جالب بنظر بیاید. به راحتی به دیگران برچسبهای منفی میزند. در ظاهر رعایت آداب اجتماعی را میکند ولی در شرایط کمی نامناسب، به یکباره از کوره در میرود و خیلی هم بددهنی میکند.
از اینکه اشتباه کند یا شکست بخورد بسیار رنج میبرد و برای همین معمولا با محافظهکاری پیش میرود و بجای یادگیری از اشتباه، سعی در پنهانکاری یا دیگران را مقصر جلوه دادن دارد.
تعارض و اختلاف جزء جدایی ناپذیر زندگی زناشویی هستند که حل مسالمت آمیز آن نیاز به صمیمیت، روحیه همکاری و از خودگذشتگی دارد؛ فرد خودشیفته در این ویژگیها ضعیف است. زندگی زناشویی با فرد خودشیفته بسیار دشوار است و چنانچه زوجین هر دو خودشیفتگی بالایی داشته باشند، در سریعترین زمان ممکن ناسازگاری و جدایی اتفاق میافتد.