اختلال شخصیت ضد اجتماعی یا سایکوپاتی، وضعیتی است که فرد هیچ اهمیتی برای رفتار صحیح و اشتباه و احساسات دیگران قائل نیست و حقوق دیگران را رعایت نمیکند. آنها نسبت به دیگران سنگدلانه، خشن و بیتفاوت رفتار میکنند و بابت این نوع رفتار هیچ احساس پشیمانی و گناهی ندارند.
افراد دارای اختلال شخصیت ضد اجتماعی اغلب از قانون نافرمانی میکنند و درنهایت مجرم میشوند. دروغ میگویند و یا رفتار خشنی و هیجانزده دارند و حتی مستعد اعتیاد بهویژه اعتیاد به الکل هستند، از تاثیرات این رفتار این است که از عهده مسئولیتهای تحصیلی، کاری و خانوادگی برنیایند.
این افراد معمولاً ظاهر گرم و صمیمی یا دوستداشتنی دارند ولی گذشته و سابقه آنها نشانههای اختلال دیده میشود. آنها از ابتدایی کودکی رفتارهای مانند فرار از مدرسه یا خانه، دزدی، دعوا، سوءمصرف مواد مخدر بهویژه الکل و رفتار غیرقانونی را تجربه میکنند.
بیماران مبتلا به اختلال شخصیت هیچ نشانی از اضطراب و افسردگی از خود نشان نمیدهند که این دقیقاً با وضعیت آنها در تناقض است. البته تهدید به خودکشی و اشتغال ذهنی مربوط به مسائل جسمی در این افراد شایع است. معمولاً توضیحی که درباره رفتار خود میدهند تصور میشود این رفتارها ناشی از بیتوجهی و بیفکری از آنها سرزده.
شیوع اختلال شخصیت ضد اجتماعی
این اختلال بیشتر در نواحی فقیرنشین شهری مشاهدهشده، و درصد شیوع آن بین مردان سه درصد و بین زنان یک درصد کل جامعه است. معمولاً این اختلال قبل از 15 سالگی شروع میشود. در دختران بعد از قبل از رسیدن به سن بلوغ و در پسرها حتی زودتر علائم مشاهده میشود.
برخی تحقیقات نشان داده چیزی حدود 75 درصد زندانیان به این اختلال مبتلا هستند، همچنین اختلال شخصیت ضداجتماعی الگویی خانوادگی دارد و شیوع آن بین افرادی که در افراد درجه اول فامیل به این اختلال مبتلا هستند حدود 5 برابر است.
مشکلات و عواقب ناشی از وجود اختلال شخصیت ضد اجتماعی
دلایل ابتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی
هنوز دلیل مشخصی برای بروز این اختلال پیدا نشده مانند دیگر اختلالات شخصیت. اما محققین تصور میکنند که این دو مورد در بروز این اختلال نقش مهمی دارند:
ژن فرد را مستعدد این عارضهای میکند، دیگر شرایط و موقعیتهای زندگی نیز میتواند باعث شکل گیری آن شود.
احتمال دارد در زمان شکل گیری مغز، تغییراتی در عملکرد آن اتفاق افتاده باشد.
چگونه از بروز این اختلال پیشگیری کنیم؟
در واقع باید گفت که هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از ابتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی وجود ندارد. از آنجایی که به نظر میرسد رفتارهای ضد اجتماعی ریشه هایی در دوران کودکی داشته باشند، والدین، معلمان و متخصصان اطفال ممکن است بتوانند هشدارهای اولیهی بروز این اختلال را تا حدودی تشخیص دهند. با مراجعه به مشاوره آنلاین فولفکر میتوانید با و مشاوران متخصص کودک در وقت و هزینه خود صرفه جویی کنید و علائم اختلالات در کودک خود را شناسایی کنید.اینگونه تشخیص ها به افراد کمک خواهد کرد که آنهایی را که در خطر جدی این بیماری قرار دارند شناسایی کرده و سریعتر به درمان او بپردازد.