افسردگی ملانکولیک یا افسردگی مالیخولیایی به اختلالی است که تمام ملاکهای افسردگی اساسی در آن وجود دارد ولی برخی از علایم بدنی شدیدتر هستند. این نشانههای فیزیکی شامل صبح زود بیدار شدن، کاهش وزن، احساس گناه شدید یا نامتناسب و لذت نبردن از فعالیتهاست به طوری که بر تمام ابعاد زندگی فرد تاثیر منفی میگذارد. اگر چه افسردگی ملانکولیک (افسردگی مالیخولیایی) به عنوان یک تشخیص جداگانه مطرح میشود اما انجمن روانشناسان آمریکا آن را به عنوان یک اختلال نمیشناسد. در عوض افسردگی ملانکولیک در حال حاضر به عنوان یک زیر مجموعه از افسردگی اساسی شناخته میشود.
افسردگی مالیخولیایی بیشتر در کسانی اتفاق میافتد که به صورت متناوب نشانههای افسردگی اساسی را دارند. افسردگی یکی از بیماریهای روانی است که با احساسات منفی و ناکام کننده متجلی میشود. افراد افسرده همواره احساس بی لذتی شدید و بی انگیزگی داشته و میل به خودکشی یا انزوا در آن ها بیشتر میشود.
این بیماری میتواند بسیاری از جنبههای زندگی شما را نابود کرده یا تحت تاثیر قرار دهد. در صورت ابتلا به افسردگی، ممکن است در محل کار موقعیت شغلی خود را از دست بدهید، معمولا در وضعیت تحصیلی نیز افت قابل ملاحظهای رخ میدهد. اخلال در روابط و ارتباطات اجتماعی از دیگر پیامدهای افسردگی است. مهم ترین ویژگی افراد افسرده لذت نبردن از کارهای روزمره و دیگر تفریحات میباشد. به دنبال این بی لذتی معمولا حس ناامیدی به دنیا و میل به خودکشی در آنها پدیدار میشود. برای شرکت در آزمون افسردگی کلیک کنید.
افراد با افسردگی ملانکولیک یا مالیخویا میتوانند معیارهای زیر را داشته باشند:
همانطور که گفته شد افسردگی ملانکولیک (مالیخولیا) از نظر انجمن روانشناسی آمریکا دیگر یک تشخیص مجزا نیست و به عنوان یکی از زیر مجموعههای افسردگی نشانه گذاری میشود. برای تشخیص افسردگی اساسی با خصایص ملانکولیک (مالیخولیا) روانشناس معمولا سوالاتی از این قبیل را از شما میپرسد:برای شرکت در آزمون MMPI کلیک کنید
افسردگی با انواع مختلف آن قابل تشخیص، کنترل و درمان است؛ مالیخولیا هم از این قاعده مستثنی نیست! برای درمان این نوع افسردگی بهتر است، اول از همه با روان پزشک و روان درمانگر مشورت کنید. یادتان باشد که همیشه اولین اقدامات درمانی را خودتان میتوانید انجام دهید؛ پس تغذیه، ورزش و رژیم غذایی مناسب را فراموش نکنید.
این بیماری با انواع جدیدی از دارو های ضد افسردگی مانند فلوکستین (پروزاک)، سیتالوپرام (سلکسا)، پاروکستین (پاکسیل) قابل درمان است. البته مصرف این دارو های شیمیایی با تمام عوارض و فعل و انفعالات شیمیایی مغز به تشخیص و تجویز پزشک شما بستگی دارد.
افسردگی مالیخولیایی، اول از همه به جایگزین های مناسب دارویی و گیاهی مثل ونلافاکسین برای تولید هورمون های شادی آور در مغز نیاز دارد. درواقع، این دارو ها به جایگزین شدن سروتونین (هورمون شادی) و نوراپی نفرین (هورمون استرس) در مغز کمک میکنند؛ همین مسئله باعث ایجاد حس سر خوشی در فرد میشود.
اگر افسردگی یا مالیخولیا دارید، همین حالا به یک مرکز مشاوره و روان درمانی مراجعه و ضمن مشاوره های انفرادی در کلاس های گروهی هم شرکت کنید؛ این کلاس ها علاوه بر اینکه احساس تنهایی شما را از بین میبرند، باعث میشوند تا تجربه های افراد دیگر را بشنوید و به این ترتیب، روند درمان شما در مسیر بهتری قرار خواهد گرفت.