آیزنک فعالیت در زمینه آزمون سازی را از سال 1947 آغاز کرد و در ابتدا به دو عامل اساسی در سنجش شخصیت شامل روان رنجوری N و برونگرایی-درونگرایی توجه داشت. وی پس از دو بعد اولیه، بعد سومی را به آن ها افزود و آن را روان پریشی P نام نهاد. این سه عامل، نظریه سه عاملی آیزنک را در شخصیت تشکیل می دهند. آیزنک و لانگ (1986) خاطر نشان می کنند که در مطالعات آن ها از فرهنگ های مختلف شواهد فراوانی دال بر وجود این سه بعد به دست آمده است.
از این پرسشنامه که نسخه اولیه آن در سال 1967 با دو فرم مخصوص کودکان و بزرگسالان تهیه شده است، جهت سنجش برخی جنبه های شخصیت از جمله برونگرایی و درون گرایی و همچنین تشخیص برخی اختلال های شخصیت مانند روان پریشی، جامعه ستیزی، روان رنجور خویی و مقبولیت اجتماعی استفاده شده است. فرم حاضر برای افراد 16 سال به بالا تهیه شده است. پس از تکمیل این پرسشنامه شما نمرات و تفسیرهای کامل را دریافت خواهید نمود. لازم به ذکر است که فرمت 57 سوالی این پرسشنامه هم به زبان فارسی موجود است ولی نسخه 90سوالی دارای پیشنه تجربی و علمی قوی تری است و اعتبار و روایی آن در در نمونه های جمعیتی بزرگتری مورد بررسی و تایید قرار گرفته است.
یکی از استفاده های جنبی پرسشنامه آیزنک، استفاده از آن برای تیپ شناسی شخصیت یونانی- بقراطی (همان طبایع چهارگانه طب سنتی خودمان) است. در شکل زیر رابطه بین نمرات مقیاس های E و N پرسشنامه آیزنک با تیپ شناسی یونانی را مشاهده می فرمایید.
گرچه پزشکی نوین نظریه اخلاط چهارگانه را از رده خارج نموده است ولی رویکرد جدید به آن مشخص ساخته است که چرا این نظریه در طول تاریخی بیش از دو هزار ساله خود یکی از بهترین ابزارها برای طبقه بندی تفاوت های فردی بوده است. امتیاز بزرگ استفاده از این نوع تیپ شناسی آن است که برای استفاده از آن نیاز به آموختن مطلب جدیدی ندارید و فقط کافی است تا اطلاعات موجود خود را بازیابی و دوباره سازماندهی کنید. استفاده از این تیپ شناسی به شما کمک خواهد نمود تا در خصوص کار، ارتباطات بین فردی و کنار آمدن با خود با استفاده از مفاهیم جا افتاده آن افق های جدیدی بسازید.