تاثیر بازی بر یادگیری کودکان

تاثیر بازی بر یادگیری کودکان

5

تاثیر بازی بر یادگیری کودکان

بازی یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین فعالیت‌های کودکان است که علاوه بر ایجاد سرگرمی، تاثیر عمیقی بر رشد ذهنی، اجتماعی و جسمانی آن‌ها دارد. کودکان از طریق بازی می‌آموزند که چگونه با دنیای اطراف خود تعامل داشته باشند، مسائل را حل کنند و مهارت‌های جدیدی کسب نمایند. این مقاله به بررسی نقش بازی در فرآیند یادگیری کودکان می‌پردازد.

نقش بازی در یادگیری کودکان، برای دسترسی به مفاهیم جدید و هم‌چنین مهارت‌های بیشتر اهمیت زیادی دارد. بازی، آموزشی است که از طریق آن بسیاری از مفاهیم را می‌توان در اختیار کودکان قرار داد. هم‌چنین با استفاده از بازی، توجه و علاقه کودکان به یادگیری افزایش یافته و کسالت و یکنواختی را کاهش می‌دهد. با استفاده از بعضی از بازی‌ها، کودکان بدون این‌که متوجه گردند تمرین، تکرار مفاهیم و یادگیری مهارت‌های پیچیده را آموزش می‌بینند.

مزایای بازی در یادگیری کودکان

نقش بازی در یادگیری کودکان اهمیت مزایای زیادی دارد. از مهم‌ترین مزایای بازی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

تقویت استقلال کودک با بازی ها

یکی از مهم‌ترین مزایای بازی با کودکان، تقویت استقلال کودکان است. با توجه به این‌که کودکان در انجام فعالیت‌های روزانه خود قدرت زیادی نداشته و دیگران به آن‌ها می‌گویند که چه کاری انجام دهند. به همین دلیل با انجام بازی، کودکان می‌توانند با تعیین قوانین صاحب قدرت شوند و رهبری نمایند. هم‌چنین بزرگسالان مانند والدین هم می‌توانند به حرف آن‌ها گوش کرده و دستورات کودکان را انجام دهند. با این کار استقلال در کودکان تقویت می‌شود و آن‌ها می‌توانند خلاقیت و ایده‌هایی که در مغزشان است را آزمایش نمایند.

تقویت رشد شناختی کودکان با بازی

یکی دیگر از مزایای انجام بازی در کودکان تقویت رشد شناختی کودکان یا رشد سالم مغز است. بازی کردن می‌تواند علاوه بر رشد ساختار مغز، باعث تقویت ارتباطات عصبی در مغز گردد. هم‌چنین با استفاده از این مسیرها، می‌توانیم تفکر سالم ارائه دهیم.

بازی برای بهبود عملکرد تحصیلی کودکان

بازی کردن با کودکان برای آن‌ها جذاب بوده و می‌تواند در آن‌ها انگیزه ایجاد نماید. زمانی که آموزش درس با بازی همراه گردد، کودکان به یادگیری علاقه زیادی نشان داده و بازدهی آن‌ها افزایش می‌یابد. تحقیقات نشان داده است که بازی کردن می‌تواند عملکرد کودکان را در دروسی مانند ریاضی و یا زبان انگلیسی افزایش داده و یادگیری کودکان کم توان و استثنایی را نیز افزایش دهد.

افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس کودکان با بازی

چیکی دیگر از مزایای بازی کردن با کودکان، افزایش اعتماد به نفس در آن‌ها است. بازی با کودکان علاوه بر شناخت آن‌ها از محیط اطراف، فرصت‌هایی را به وجود می‌آورد تا مهارت‌های جدیدتری را فرا بگیرد.

چرا باید به تاثیر بازی بر یادگیری کودکان اهمیت داد؟

بازی کردن برای کودکان علاوه بر لذت بخش بودن می‌تواند به یادگیری آن‌ها نیز کمک کند. با توجه به اینکه یادگیری و بازی کردن برای کودکان در یک راستا هستند، با استفاده از بازی می‌توانید شاهد پیشرفت در یادگیری کودکان خود شوید. شما می‌توانید به وسیله بازی‌هایی مانند جورچین، پازل و ساختمان سازی کودک خود را او را برای خواندن و نوشتن آماده کنید. با انجام این فعالیت لذت بخش، در راستای آموزش آن‌ها می‌توانید مهارت آن‌ها را افزایش دهید. اطلاع از تاثیر انجام بازی بر یادگیری کودکان می‌تواند بر انتخاب‌های شما تاثیر بگذارد.

کودکان در حین بازی چه مواردی را می‌آموزند؟

بازی، یک فرآیند طبیعی در سراسر جهان است که کودکان با استفاده از آن می‌توانند به ایجاد روابط خود با دیگران کمک نموده و مهارت‌ها و احساسات خود را برای مواجه شدن با موقعیت‌های متعدد تقویت نمایند. به همین دلیل، تاثیر بازی در یادگیری کودکان را نمی‌توان نادیده گرفت.

منطق

  • یکی از مهم‌ترین مواردی که کودکان در حین بازی یاد می‌گیرند، منطق است. برخی از بازی‌ها مانند جستجوی کلمات و گنج یابی برای تحریک نمودن تفکر منطقی موثر بوده و به ایجاد منطق و استدلال در کودکان کمک می‌کنند.
    خلاقیت
  • یکی دیگر از مواردی که کودکان با بازی کردن می‌توانند آموزش ببینند، خلاقیت است؛ زیرا با انجام بازی می‌توان کودک را از واقعیت دور نمود و راه‌هایی برای ایجاد خلاقیت در آن‌ها پیدا کرد. انجام برخی از فعالیت‌ها مانند نمایش و
  • داستان می‌توانند به برانگیخته شدن خلاقیت کمک کنند؛ و هم‌چنین باعث رشد کودک شوند.
    روابط اجتماعی
  • انجام بازی، باعث می‌شود که کودکان بتوانند حتی از راه دور با هم ارتباط برقرار کنند و پیوند دوستی را بیشتر نمایند. هم‌چنین با بازی کردن، کودکان مفاهیم هم‌زیستی را درک کرده که این موضوع می‌تواند در آینده او موثر واقع گردد.
    رفتار و اخلاق
  • با انجام دادن بسیاری از بازی‌هایی که قوانین صحیحی دارند، کودکان یاد می‌گیرند رفتار تکانشی خود را کنترل نمایند. هم‌چنین، با انجام این بازی‌ها، کودکان نحوه تصمیم‌گیری در مواقع حساس را می‌آموزند.

بازی‌های موثر در یادگیری کودکان

طیف گسترده‌ای از بازی‌ها وجود دارد که کودکان با استفاده از آن‌ها می‌توانند یاد بگیرند. این بازی‌ها عبارت‌اند از:

  • بازی با خشت یا خمیر، بازی با عروسک، کشیدن نقاشی و یا طراحی کردن توسط کودکان، می‌تواند به ایجاد خلاقیت و بیان احساسات آن‌ها کمک کند.
  • بازی با شن، ماسه و خاک، می‌تواند مقدمه‌ای برای آموزش علوم و ریاضیات تلقی شود.
  • انجام بازی‌هایی مانند دویدن، رقصیدن، بازی با توپ می‌تواند به افزایش قدرت و مهارت‌های کودکان کمک نماید.
  • نقاشی با انگشت برای آموزش رنگ ها به کودکان

بازی با کودکان برای آموزش، مانند آموزش چرتکه به کودکان علاوه بر اینکه می‌تواند دسترسی به مفاهیم جدید را افزایش دهد، مهارت‌های بیشتری را نیز کسب می‌کند. اهمیت بازی بر میزان یادگیری کودکان زیاد بوده و کودکان با استفاده از بازی‌ها، با رنگ‌های متعدد، شکل‌های گوناگون و هم‌چنین جهت‌های متفاوت آشنا شده و تجربه‌های زیادی را کسب می‌نماید.

کودکان در هنگام بازی، انواع مطالب آموختنی مختلف را با علاقه‌ی زیاد یاد می‌گیرند و فرصتی دارند که بتوانند ایده‌های خود را آزمایش کنند؛ بنابراین والدینی که به دنبال مشاهده پیشرفت کودکان خود در یادگیری هستند می‌توانند با هزینه کردن بر روی بازی‌ها موفقیت کودکان خود را تضمین کنند.

اهمیت آموزشی و تربیتی بازی برای کودکان چیست؟

بازی نقش آموزشی برای کودکان دارد زیرا کودکان می‌توانند با استفاده از بازی، انواع مهارت‌ها و مفاهیم آموزشی را یاد بگیرند.

بازی‌های کودکان باید چه معیارهایی را باید شامل شوند؟

بازی‌های کودکان برای افزایش یادگیری در آن‌ها، باید متناسب با توانایی‌ها و نیازهای آن‌ها بوده و بین بخش‌های مختلف بازی رابطه منطقی برقرار گردد.

چگونه می‌توان از طریق بازی به یادگیری دانش‌آموزان کمک کرد؟

آموزش از طریق بازی و هم‌چنین ایجاد یک محیط یادگیری سرگرم‌کننده و تعاملی، به کودکان کمک می‌نماید تا مفاهیم درسی را بهتر یاد گرفته و مهارت‌های اجتماعی، خلاقیت و تفکر انتقادی را در آن‌ها تقویت کند.

این صفحه را به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران