بازی یکی از مهمترین و اساسیترین فعالیتهای کودکان است که علاوه بر ایجاد سرگرمی، تاثیر عمیقی بر رشد ذهنی، اجتماعی و جسمانی آنها دارد. کودکان از طریق بازی میآموزند که چگونه با دنیای اطراف خود تعامل داشته باشند، مسائل را حل کنند و مهارتهای جدیدی کسب نمایند. این مقاله به بررسی نقش بازی در فرآیند یادگیری کودکان میپردازد.
نقش بازی در یادگیری کودکان، برای دسترسی به مفاهیم جدید و همچنین مهارتهای بیشتر اهمیت زیادی دارد. بازی، آموزشی است که از طریق آن بسیاری از مفاهیم را میتوان در اختیار کودکان قرار داد. همچنین با استفاده از بازی، توجه و علاقه کودکان به یادگیری افزایش یافته و کسالت و یکنواختی را کاهش میدهد. با استفاده از بعضی از بازیها، کودکان بدون اینکه متوجه گردند تمرین، تکرار مفاهیم و یادگیری مهارتهای پیچیده را آموزش میبینند.
نقش بازی در یادگیری کودکان اهمیت مزایای زیادی دارد. از مهمترین مزایای بازی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
یکی از مهمترین مزایای بازی با کودکان، تقویت استقلال کودکان است. با توجه به اینکه کودکان در انجام فعالیتهای روزانه خود قدرت زیادی نداشته و دیگران به آنها میگویند که چه کاری انجام دهند. به همین دلیل با انجام بازی، کودکان میتوانند با تعیین قوانین صاحب قدرت شوند و رهبری نمایند. همچنین بزرگسالان مانند والدین هم میتوانند به حرف آنها گوش کرده و دستورات کودکان را انجام دهند. با این کار استقلال در کودکان تقویت میشود و آنها میتوانند خلاقیت و ایدههایی که در مغزشان است را آزمایش نمایند.
یکی دیگر از مزایای انجام بازی در کودکان تقویت رشد شناختی کودکان یا رشد سالم مغز است. بازی کردن میتواند علاوه بر رشد ساختار مغز، باعث تقویت ارتباطات عصبی در مغز گردد. همچنین با استفاده از این مسیرها، میتوانیم تفکر سالم ارائه دهیم.
بازی کردن با کودکان برای آنها جذاب بوده و میتواند در آنها انگیزه ایجاد نماید. زمانی که آموزش درس با بازی همراه گردد، کودکان به یادگیری علاقه زیادی نشان داده و بازدهی آنها افزایش مییابد. تحقیقات نشان داده است که بازی کردن میتواند عملکرد کودکان را در دروسی مانند ریاضی و یا زبان انگلیسی افزایش داده و یادگیری کودکان کم توان و استثنایی را نیز افزایش دهد.
چیکی دیگر از مزایای بازی کردن با کودکان، افزایش اعتماد به نفس در آنها است. بازی با کودکان علاوه بر شناخت آنها از محیط اطراف، فرصتهایی را به وجود میآورد تا مهارتهای جدیدتری را فرا بگیرد.
بازی کردن برای کودکان علاوه بر لذت بخش بودن میتواند به یادگیری آنها نیز کمک کند. با توجه به اینکه یادگیری و بازی کردن برای کودکان در یک راستا هستند، با استفاده از بازی میتوانید شاهد پیشرفت در یادگیری کودکان خود شوید. شما میتوانید به وسیله بازیهایی مانند جورچین، پازل و ساختمان سازی کودک خود را او را برای خواندن و نوشتن آماده کنید. با انجام این فعالیت لذت بخش، در راستای آموزش آنها میتوانید مهارت آنها را افزایش دهید. اطلاع از تاثیر انجام بازی بر یادگیری کودکان میتواند بر انتخابهای شما تاثیر بگذارد.
بازی، یک فرآیند طبیعی در سراسر جهان است که کودکان با استفاده از آن میتوانند به ایجاد روابط خود با دیگران کمک نموده و مهارتها و احساسات خود را برای مواجه شدن با موقعیتهای متعدد تقویت نمایند. به همین دلیل، تاثیر بازی در یادگیری کودکان را نمیتوان نادیده گرفت.
منطق
طیف گستردهای از بازیها وجود دارد که کودکان با استفاده از آنها میتوانند یاد بگیرند. این بازیها عبارتاند از:
بازی با کودکان برای آموزش، مانند آموزش چرتکه به کودکان علاوه بر اینکه میتواند دسترسی به مفاهیم جدید را افزایش دهد، مهارتهای بیشتری را نیز کسب میکند. اهمیت بازی بر میزان یادگیری کودکان زیاد بوده و کودکان با استفاده از بازیها، با رنگهای متعدد، شکلهای گوناگون و همچنین جهتهای متفاوت آشنا شده و تجربههای زیادی را کسب مینماید.
کودکان در هنگام بازی، انواع مطالب آموختنی مختلف را با علاقهی زیاد یاد میگیرند و فرصتی دارند که بتوانند ایدههای خود را آزمایش کنند؛ بنابراین والدینی که به دنبال مشاهده پیشرفت کودکان خود در یادگیری هستند میتوانند با هزینه کردن بر روی بازیها موفقیت کودکان خود را تضمین کنند.
بازی نقش آموزشی برای کودکان دارد زیرا کودکان میتوانند با استفاده از بازی، انواع مهارتها و مفاهیم آموزشی را یاد بگیرند.
بازیهای کودکان برای افزایش یادگیری در آنها، باید متناسب با تواناییها و نیازهای آنها بوده و بین بخشهای مختلف بازی رابطه منطقی برقرار گردد.
آموزش از طریق بازی و همچنین ایجاد یک محیط یادگیری سرگرمکننده و تعاملی، به کودکان کمک مینماید تا مفاهیم درسی را بهتر یاد گرفته و مهارتهای اجتماعی، خلاقیت و تفکر انتقادی را در آنها تقویت کند.